FOTO by Pinterest

Iće & piće

10 iznenađujućih stvari koje možete napraviti s korom od banane

Krešimir Šustić 02. travnja 2020.

Nakon ovog članka više je nikad nećete baciti

Plodovi majke prirode nešto su najbolje što nam je nadohvat ruke i što možemo svakodnevno koristiti u razne svrhe. Iako nismo svjesni toga, često zanemarujemo zdravu i prirodnu hranu ne mareći za dobrobit nas samih i za naše zdravlje.

Banana je posebno tropsko voće koje sadrži visoki udio kalija, vitamina i dijetalnih vlakana, a najpoznatija je po tome što je omiljena hrana majmuna. Unutrašnjost voćke koristimo za jelo i slično, a koru uvijek bacimo misleći da je neiskoristiva. Tu nastupamo mi kako bi vam u nastavku otkrili za kojih je 10 stvari dobra i kako bi je mogli iskoristiti.

Odstranjuje akne

Izrežite maleni komad kore od banane i trljajte je po aknama s unutarnjim dijelom dva puta dnevno, ali važno je da odaberete žutu ili smeđu. Akne će nestati bez ožiljaka tijekom nekoliko dana i zahvalnost koju ćete osjećati je neprocjenjiva.

Polira kožne cipele

Ukoliko niste ljubitelj kemijskih pripravaka za poliranje vaše omiljene obuće, onda je ovo odlična vijest za vas. Piling od banane može pružiti prirodno biljno ulje vašim cipelama od kože bez ikakvog neugodnog mirisa. Unutarnju stranu kore razmažite preko kožne cipele i obrišite mekom krpom.

Odlično je gnojivo

Jedan od najpoznatijih načina bacanja ostataka banane je kompost. Biljni otpad stvarno je najbolje prirodno gnojivo za vaš vrt u kojem uzgajate biljke i povrće. Koštice banane bogate su hranjivim sastojcima za kojima vaše biljke žude.

Izbjeljuje zube

Unutrašnjost kore trljajte po zubima dva puta tjedno i primijetit ćete rezultate. Salicilna i limunska kiselina koja se nalazi u kori od banane može pomoći i u uklanjanju površinskih mrlja zuba. To je bolji način zaštite cakline zuba nego upotreba kemikalija, a također može uštedjeti veliku količinu novca.

Možete je pojesti

Iako zvuči totalno čudno i nevjerojatno, ali kora od banane izuzetno je zdrava za vaše tijelo. Bogate su vlaknima koje vam mogu pomoći u kontroli težine, kao i u snižavanju kolesterola. U istočnom dijelu Indije koriste se za pravljenje svakodnevnih jela i deserta.

Hrana za životinje

Kore od banane mogu se koristiti za hranjenje stoke poput zečeva, piletine, svinja. Koštice sadrže značajne količine vitamina, magnezija, kalija, vlakana i proteina. Troškovi za stočnu hranu mogu se uvelike smanjiti ukoliko se kukuruz zamijeni s korama od banane.

Ublažuje crvenilo kod uboda insekata

Ljeti nas sve dosađuju zvukovi raznih insekata koji nas ponekad ubodu i stvore nam osjećaj svrbeži i peckanja na koži. Jedan od najboljih prirodnih lijekova za to su kore od banane koje samo trebate utrljati na upaljeno područje i to vam može uveliko pomoći. Najbolje rješenje vam je doslovno na dohvat ruke.

Vlaži i hidratizira lice

Piling od banane ima čarobna svojstva kada su ljepota i njega lica u pitanju. Za većinu žena pronalaženje preparata za održavanje hidratizirane kože je vječita borba. Ocijedite unutarnji dio kore od banane i razmažite je po cijelom licu 10 minuta prije nego što operete lice čistom vodom. Bore će se ukloniti, a koža će biti glađa.

Isušuje bradavice

Ne samo da je dobra za akne već može je i najbolji prirodni omekšivač za bradavice. Unutarnji dio kore od banane nanesite na bradavice ako je moguće svakodnevno. Nakon nekoliko dana bradavice će ili otpasti ili će se smanjivati.

Polira srebrni pribor za jelo

Došao je kraj mukama s mrljama na priboru za jelo jer ovo je uistinu najbolji način. Stavite koru banane i vodu zajedno u blender kako biste napravili pastu. Svoje srebrno posuđe nježno premažite, ostavite da tako stoji 10-ak minuta, a nakon toga isperite. Za kraj je potrebno samo pobrisati suhom krpom.