Elegant

10 iznenađujućih činjenica o novorođenoj bebi

Mia Vodopija 15. lipnja 2021.

Jeste li znali da bebe imaju više kostiju nego odrasle osobe?

Od načina na koji prepozna vaše lice do prvog osmijeha, vaša će beba spremati mnoštvo iznenađenja za vas. Bolje upoznajte svoje dijete s ovim nevjerojatnim dječjim činjenicama.

Učenje razgovora započinje u maternici

Vaša je beba mogla čuti vaš glas i druge zvukove otprilike od 23 tjedna trudnoće. Dakle, iako svoju prvu riječ neće reći prije godine dana, jezik uči od samog početka.

Vaš je glas omiljeni zvuk vaše bebe i ona će voljeti čuti dok joj govorite i pjevate. Nikada nije prerano početi čitati svojoj bebi, a što više riječi čuje sada, to će kasnije vjerojatnost biti bolje.

Bebe se rađaju sa sposobnošću plivanja

Novorođenčad prirodno zadržava dah kad su pod vodom, pa čak i prskaju rukama i nogama. Ako vodite bebu na tečaj plivanja, vidjet ćete ove urođene talente na djelu! Vaša beba može plivati čim se rodi, ali ako je planirate sami odvesti, pričekajte do šestog tjedna. Prije odlaska u bazen važno je osigurati da dobro ozdravite.

Kožno znamenje od rođenja je iznenađujuće često

Otprilike trećina beba rođena je s nekim kožnim znakom. To je blijedo ružičasta mrlja na djetetovom licu ili vratu, koja se dodatno zacrveni kada beba plače. Obično nestanu u roku od šest mjeseci.

Većina rodnih kožnih znakova su bezopasni i nestat će sami od sebe, iako neki mogu biti znak stanja koje treba liječiti.

Ako vaša beba ima urođeni znak ili neobjašnjive kvržice ili boje na koži, zamolite pedijatra da je pregleda.

Bebe imaju više kostiju nego odrasle osobe

Vaša je beba rođena s oko 300 kostiju. Kako ona raste, mnoge od njih postat će sve teže, a neke će se stopiti. Na primjer, lubanja započinje kao tri dijela kosti spojena hrskavicom, tako da može proći kroz rodni kanal.

Zbog toga je tjeme bebe mekano. Ti dijelovi se na kraju spajaju i čine jednu čvrstu kost. Dok vaša beba postane punoljetna, vjerojatno će u tijelu imati samo 206 kostiju.

Dojenje zahtijeva praksu

Bebe moraju naučiti kako se hraniti iz dojke, baš kao što i vi trebate naučiti kako im pomoći u tom procesu. To može učiniti prvih nekoliko tjedana dojenja nezgodnim i neugodnim, ali s vremenom postaje lakše.

Bebe imaju malene trbuščiće i u početku se moraju često hraniti. Dakle, ako dojite, vjerojatno ćete u prvim tjednima provoditi puno vremena s bebom na dojkama. Budite spremni i imajte na umu da postoji dostupna podrška.

Ako imate problema s dojenjem, možda je vrijeme da uđete u novu eru izdajanja uz savršeno uravnoteženu kontrolu usisa i stimulaciju bradavica, a sve to inspirirano prirodnim načinom na koji bebe sisaju.

Philips Avent električna izdajalica održava optimalan protok mlijeka i nježno se prilagođava veličini i obliku bradavica. Izdojite više mlijeka u kraćem roku uz pomoć jastučića koji stimulira dojku da izdaja mlijeko poput bebe.

Besprijekorno se prebacuje iz načina rada stimulacije u način rada izdajanja, a primjenjuje upravo pravu količinu pritiska stimulacije bradavica i sile usisa za maksimalni protok mlijeka.

Osjećajte se opušteno dok izdajate, zahvaljujući dizajnu koji vam omogućuje da sjedite uspravno umjesto da se morate naginjati naprijed. Nema potrebe za naginjanjem naprijed, klinički dokazan udoban položaj za izdajanje. Lako čišćenje i tihi motor će vas apsolutno oduševiti!

Bebin želudac je iznenađujuće malen

Želudac novorođenčeta je veličine lješnjaka. To objašnjava zašto se vrlo male bebe trebaju tako često hraniti – jednostavno nemaju mjesta u svojim malenim trbuščićima da odjednom popiju svo mlijeko koje im je potrebno!

To također znači da i najmanji mjehurići zraka zauzimaju dragocjeni prostor. Bebin želudac će brzo rasti, dosežući veličinu marelice do kraja prvog tjedna, a veličinu velikog kokošjeg jajašca do kraja dva tjedna.

Normalno je da novorođenčad mršavi

Neke se majke koje doje brinu da ako njihovo novorođenče izgubi na težini u prvih nekoliko dana, to znači da ne dobivaju dovoljno majčinog mlijeka. To nije istina. U prvih nekoliko dana nakon rođenja vaše bebe normalno je da ona izgubi između pet i deset posto tjelesne težine. Većina se beba vrati na rodnu težinu kad napune oko dva tjedna.

Bebina stolica se mijenja s vremenom

Prve stolice vaše bebe sastoje se od tamne ljepljive tvari zvane mekonij. Nakon toga, ono što pronađete u bebinoj peleni ovisit će o tome dojite li. Jedna od nesuđenih blagodati dojenja je ta da se obično ne osjeća smrad ‘kakice’! Pokušajte ne brinuti previše o tome koliko često vaša beba obavlja veću nuždu. To može biti nekoliko puta dnevno, može biti jednom u tri dana. Važno je samo shvatiti što je normalno za vašu bebu i pripaziti na promjene.

Vaša beba voli vaš miris

Vaša je beba mogla osjetiti miris i okus još prije nego što se rodila. Brzo će zavoljeti vaš vlastiti prirodni miris, a možda će je pomoći smiriti kad je uznemirena. Stoga pokušajte izbjegavati korištenje parfema snažnog mirisa u ranim tjednima s novorođenčetom.

Bebe uče mnogo brže od odraslih

Čak i prije nego što se rodila, vaša je beba naučila prepoznavati vaš glas, a možda i vašeg partnera. Sad kad je okružena tolikom stimulacijom, cijelo vrijeme uči. Njezin mozak nevjerojatnom brzinom uspostavlja veze dok otkriva više o svijetu oko sebe.

Iskoristite ovu nevjerojatnu sposobnost učenja razgovarajući, čitajući i pjevajući svojoj bebi kad god možete. Nije važno što govorite, jer će vaša beba jednostavno voljeti zvuk vašeg glasa. A istraživanja sugeriraju da što više riječi čuje u prvim danima, tjednima i mjesecima, to će vjerojatnost njezinih jezičnih vještina biti bolja do polaska u školu.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali ovim činjenicama i da ste naučili nešto novo. Kakve god bebe bile, važno je imati na umu da je svaka beba drugačija i unikatna.