Film

10 činjenica koje možda niste znali o filmu “Sam u kući”!

Antonija Andabak 22. prosinca 2019.

Blagdani nisu isti bez božićnog klasika "Home Alone", no jeste li znali ove zabavne činjenice o samom filmu?

Blagdani definitivno ne bi bili isti bez obiteljskog gledanja “Sam u kući”,  no iako su se pojavili nastavci, složit ćete se da su “Sam u kući” i “Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku” ono što zapravo i čekamo ovih dana!

Malo tko može doista odoljeti zabavnom snalaženju Macaulay Culkina od trenutka kada shvati da je njegova obitelj otputovala u Pariz na božićni odmor, a većina ima dojam da ovaj blagdanski klasik naprosto ne može dosaditi.

Toliko toga volimo u vezi ovog filma da zasigurno postoji koji podatak kojeg ne znate. Nastavite čitati kako biste saznali deset činjenica o filmu koje su vam promaknule do sada.

1. Macaulay Culkin (Kevin) još uvijek održava kontakt sa svojom mamom iz filma.

U nedavnom intervjuu, Catherine O’Hara (Kevinova mama) otkrila je kako ona i Macaulay Culkin još uvijek često razgovaraju i nakon toliko godina od snimanja filma. Najbolji dio priče jest da se Culkin često šali i Catherine zove “mamice” kada ju sretne.

View this post on Instagram

The third floor? #homealonehouse

A post shared by Kevin McAllister (@homealonehouse) on

2. Sav dekor interijera je u crveno-zelenoj kombinaciji.

Možda ste to i primijetili ali ovoga puta malo bolje obratite pozornost na intenzivnu prisutnost ovih božićnih boja. Tepih na stepenicama je božićno crvene boje, tamno zelena sofa nalazi se u dnevnoj sobi, tapete u hodnicima su također crveno – zelene nijanse, a sobe imaju crvene ili zelene zavjese. Ova boja prevladava i kada su detalji u pitanju pa su tako utičnice u kuhinji zimzelene boje baš kao i telefon. Gledatelji su išli toliko daleko da su nagađali da li je Catherine O’hara dobila ulogu zbog crvene kose i zelenih očiju.

3. Tjednima se tražila prava kuća za film.

Redatelj Chris Columbus i njegova ekipa uložila je mnogo vremena tražeći idealnu kući i to je bila stavka koja je izluđivala sve uključene u potragu pošto ni jedna kuća nije bila dovoljno velika ili sadržavala elemente koje je Columbus zamislio da bi ista trebala imati.

U konačnici, Columbus je odabarao kuću koja ima toplinu i djeluje primamljivo blagdanskim predatorima. Kuća je 2012.godine prodana za više od 1,5 milijuna dolara.

4. Film je držao kinematografski rekord gotovo trideset godina.

Forbes je izvijestio da je film “Home Alone” do 2017. držao rekord kao najbolja obiteljska komedija sa zaradom od 285,7 milijuna dolara. S trona ga je “skinula” kineska komedija “Never Say Die”.

5. Mlađi brat Macaulay Culkina pojavljuje se u prva dva dijela Sam u Kući.

U svojoj se prvoj ulozi, tada maleni Kieran Culkin, odlično snašao kao Kevinov mlađi brat Fuller. Svi se sjećamo scene kada otpije gutljaj Pepsi pića znajući da će unerediti krevet u kojem je trebao spavati sa starijim bratom. Evo podsjetnika:

6. Scenarij za film napisan je u manje od dva tjedna.

John Hughes, koji je napisao i blockbustere 80-ih godina “Klub doručka”, “Lijepo u ružičastoj” i “Šesnaest svijeća”, kreirao je scenarij za “Sam u kuću ” u točno devet dana.

Njegov sin James Hughes rekao je za magazin Chicago da je film napisan nakon obiteljskog putovanja u Europu kao odgovor na anksioznost koju je njegov otac doživio za vrijeme putovanja.

7. Macaulay Culkin izjavio je da ima problem s gledanjem filma.

U gostovanju kod komičarke Ellen Degeneres, Culkin je otkrio da ne može pogledati film a da se momentalno ne sjeti scena za vrijeme snimanja i kada su kamere bile ugašene. Kako je rekao, unese dio osobnog konteksta za vrijeme prikazivanja filma, stoga najčešće i prebacuje program. Rekao je:” Sjećam se scene sa seta kako sam skrivao Pepsi iza kauča. Doista ne mogu gledati film na način na koji ga gledaju drugi ljudi.

8. Nastank filma “Sam u kući” potaknut je malim kućnim problemom.

“Otišao sam na godišnji odmor”, rekao je John Hughes za časopis Time, 1990.,” i napravio je popis svega što nisam želio zaboraviti”. Pomislio sam:” Pa, bolje da ne zaboravim svoju djecu. ” Tada mi je brzo prošla misao: “Što ako svog 10-godišnjeg sina ostavim kod kuće? Što bi on učinio?”

9. Krumpirove pahuljice su korištene umjesto snijega

Ekipa s filma koristila je pahuljice krumpira kako bi dočarali snježni ugođaj tijekom snimanja vanjskih scena. Morali su čekati da padne poštena količina snijega koja bi prekrila kuću i dvorište, pa su se sjetili krumpirovih pahuljica za dodatni efekt. Kako to obično biva, kad se pravi snijeg počeo topiti, krumpir je danima trunuo i poprimio vrlo neugodan miris što je smetalo ekipi sa seta.

10. Scena s John Candyjem bila je čista improvizacija.

Redatelj Chris Colombus rekao je za Entertainment Weekly: “Sjećam se da sam dodao improvizirane scene. Mislim da je većina promjena scenarija nastala na setu kad sam imao posla s glumcima poput Johna Candyja, koji su voljeli improvizirati. Napravili bismo nekoliko scena prema pisanom scenariju te po četiri ili pet improviziranih scena, ali moram priznati da je potonje ipak završilo u filmu“.

Na primjer, prema Colombusu, scena u kojoj Candy razgovara s Catherine O’Hara o tome da je njegov sin ostao sam u mrtvačnici s pokojnikom, naprosto se pojavila ni od kuda.