Zabava

10 bitnih životnih lekcija koje možemo naučiti od djece

Krešimir Šustić 15. listopada 2020.

Djeca ne nose teret iz jednog dana u sljedeći. Ona uvijek počinju ispočetka!

S obzirom na to da djeca već od malih nogu upijaju naše obrasce ponašanja, kažu da je biti roditelj jedan od najtežih, ali i najzabavnijih poslova koje možemo obavljati u životu.

Svakodnevni izazovi s kojima se nosimo ponekad znaju biti iscrpljujući, ali na kraju dana kada u krevet ušuškamo maleno čudo, znamo da se svaki trenutak života isplatio.

No s druge strane postoje nekolicina bitnih stvari koje možemo naučiti od djece jer je opće poznato da oni žive život punim plućima i s velikim zadovoljstvom otkrivaju svijet.

U nastavku donosimo deset bitnih životnih lekcija kojima bismo svakodnevno trebali posvetiti pažnju i baš poput naših najmlađih, koračati kroz svijet s osmijehom od uha do uha.

Smijte se svaki dan

Poznato je da je smijeh lijek za sve, te da je svaki dan u kojem smo smrknuti i loše volje, bez veze potraćen dan koji nažalost nemamo prilike vratiti.

Sposobnost djece je da mogu pronaći veselje u svemu, stoga se ugledajte na njih i veselite se čak i najmanjim sitnicama u životu.

Budite hrabri

Znamo da dječji um ne poznaje nikakve granice jer nije ograničen strahom od poniženja ili neuspjeha.

Hrabro koračajte naprijed, uzmite širom otvorenih ruku sve što vam život pruža i krenite naprijed s nadom i ustrajnošću.

Probajte nove stvari

Baš poput djece, trebali biste se veseliti malim stvarima koje naše živote čine ljepšima, neovisno o tome radi li se o materijalnoj stvari ili o lijepoj riječi koju ste čuli.

Kada odrastemo, polagano se počinjemo bojati nepoznatog i samim time ostajemo u udobnosti vlastite zone komfora iz koje rijetko izlazimo.

Svaki dan je novi početak

Malenoj djeci svaki novi dan se čini kao cijela vječnost u kojoj mogu ispuniti sve one iskrene želje koje čuvaju duboko u srcima.

Svaki novi dan donosi nove mogućnosti za stvaranje novih avantura, prijateljstva i učenje nepoznatog.

Tražite nečiju pomoć

Iako ste odrasla osoba, to ne znači da morate znati apsolutno sve i ako pitate nekoga za pomoć, ne ispadate pritom slabić ili nesposobnjaković.

Budite otvoreni i slobodno pitajte nekoga za pomoć jer ćete se tako osjećati sposobnijima, te naučiti nove stvari koje niste znali.

Čuvajte prava prijateljstva

Istinska sreća se može vidjeti na licima djece onda kada se igraju sa svojim prijateljima i zaboravljaju na sve ostale stvari u životu.

Pridružite se aktivnosti vezanoj za interese koji vas zanimaju, krenite među ljude, sklapajte svakodnevno prijateljstva, ali ne zaboravite čuvati ona duga.

Primjećujte male stvari

Zbog svakodnevnih obaveza i briga, često možete upasti u rutinu u kojoj vas obuzme negativno raspoloženje zbog kojeg se osjećate loše.

Na dnevnoj bazi bi trebali biti svjesni sitnica i malenih stvari koje vas okružuju, te se osjećati zahvalno i ne skidati osmijeh s lica.

Isprobavajte nova iskustva

Djeca su sama po sebi radoznala i ništa ih ne sprječava u onome što naume u svojim malim glavicama.

Ugledajte se na njih i prvo kažite “DA”, a onda putem smišljajte načine na koje ćete doživjeti razna pozitivna iskustva.

Ne znate sve

Odrasle osobe često o sebi misle kako znaju sve i samim time se ograđuju od onih stvari za koje nisu specijalizirani.

Nikada ne biste trebali prestati s postavljanjem pitanja i biti znatiželjni jer nas znatiželja sama po sebi čini skromnima i povezuje s ljudima koje ispitujemo.

Pokažite strast

Opće je poznato da djeca kada nešto žele, ulože svu strast koju posjeduju u sebi i ne odustaju dok ne dobiju ono što su zacrtala.

Apsolutno bi se trebali ugledati na njih i krenuti prema stvarima koje želite ispuniti u životu, ali uz veliku količinu srčanosti i strasti.