Dom

Aromatični keksići s bijelom čokoladom, marmeladom i bademima!

Nina Stojanov 14. kolovoza 2019.

Lagan i ukusan desert koji ćete zavoljeti u trenu!

Spomenula sam puno puta da volim tijesto i sve što ima veze s njim. Kada su u pitanju keksi, njih uvijek volim začiniti. Volim miris naribane korice limuna i naranče u tijestu, isto tako i orašaste plodove poput badema i oraha. Ako ih slučajno ne smijete jesti, naravno da ih nećete koristiti, no ne očajavajte jer bez njih isto možete izraditi ove divne mekane i prhke keksiće.

U nastavku pročitajte koji sastojci su vam potrebni kako biste ih izradili:

Sastojci za tijesto:

  • 150 g glatkog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 60 g Gussnela
  • 90 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 60 g mljevenih oraha
  • 210 g maslaca
  • 4 žumanjka
  • Korica naribanog limuna
  • Korica naribane naranče

https://www.instagram.com/p/B06PTrUBeQJ/

Još će vam trebati:

  • Marmelada od šljiva
  • 150 g bijele čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja (otprilike ćete vidjeti sami koliko će vam biti dovoljno da stvorite gusti preljev – ganache)
  • 50 g badema narezanih na listiće

Priprema: 

1. Sve sastojke stavite zajedno u posudu, maslac neka bude hladan i narezan na listiće.

2. Od svih sastojaka zamijesite tijesto.

3. Tijesto stavite sat vremena u hladnjak da odmori.

4. Izvadite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu podlogu. Podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte i s kalupom napravite željene oblike.

5. U tepsiju preko papira za pečenje slažite oblike.

6. Pecite na 150°C stupnjeva oko 20 – 25 minuta, dok vam ne porumene.

7. Ostavite ih da se ohlade. Dok se keksi hlade, napravite preljev od čokolade.

8. Čokoladu otopite na pari, zatim joj dodajte slatko vrhnje po potrebi. Nemojte da smjesa bude rijetka. Mora biti gušća da se ne prelijeva preko keksa. Lagano prohladite.

9. Kad su se keksi ohladili, premažite ih s marmeladom. Moja mjera bila je 1 čajna žličica.

10. Preko marmelade, stavite preljev. Ukrasite s listićima badema. Stavite u hladnjak da se čokolada stegne.

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

 

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!